tk_images's profile

513 Messages

 • 

11.1K Points

Sat, Apr 2, 2011 11:38 AM

Closed

Implemented

Lightroom: Temporary eraser brush has no keyboard flow control

While using an adjustment brush, the "Alt" key (on Windows) temporarily selects the "Eraser" brush which is very convenient. However, the keyboard shortcuts "1"-"0" then no longer set the "Flow" value.

Only if one explicitly chooses the "Eraser" brush one can set the flow strength with the keyboard shortcuts.

Why doesn't "Alt" + set the flow value for the eraser brush? I reported this before through the official Adobe feedback form but like many other submissions I made it didn't result in a response yet.

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

10.9K Messages

 • 

143.5K Points

5 y ago

This should be implemented. Is anyone still seeing the issue?

13 Messages

 • 

412 Points

11 y ago

Hopefully the team will see this and add it to the list. I can verify that it does work on a Mac. Using the Option + 1 or 2 or ... will adjust the flow on the eraser.

Perhaps those having this problem could comment and add LR version and OS version to the comment. There may be some correlation that could assist the team in tracking down the issue.

513 Messages

 • 

11.1K Points

11 y ago

Thanks, Gene.

I have never been able to change the flow of the (temporarily activated) eraser brush using the keyboard since LR 3 beta (first LR version I used).

This is on Windows XP, SP3. LR 3.4RC.

I miss the keyboard controls because they allow such a quick and precise setting of the flow.

513 Messages

 • 

11.1K Points

11 y ago

Can anyone else using LR on Windows confirm that they cannot use the "Alt" key and a number key "0-9" to set the flow of the (temporarily selected) Eraser brush?

If it works on a Mac but doesn't on a Windows machine, it seems to be a bug. I'm happy to create a feature request, if that's more appropriate, though.

4.5K Messages

 • 

76.3K Points

I confirm - sounds like a bug, although I never knew there was a temporary eraser until just now - thanks for the tip!

513 Messages

 • 

11.1K Points

Thanks for confirming, Rob.

513 Messages

 • 

11.1K Points

10 y ago

Should this be a feature request, rather than a bug report?

513 Messages

 • 

11.1K Points

10 y ago

I noticed that the bug (one cannot set the flow of the temporary eraser brush with the keyboard) still persists in LR4 beta (Windows 7, 32 bit version).

Any chance this can be fixed for LR4 final?

513 Messages

 • 

11.1K Points

10 y ago

Is there anything I can do to get this bug acknowledged?

If it works on a Mac but not on Windows, it is a bug, correct?

The fix should only take minutes but LR4 beta still has the bug.

16 Messages

 • 

1.3K Points

9 y ago

Does not work in LR4.1 (windows) either...