John_R_Ellis's profile
Champion

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.7K Points

Thu, May 13, 2021 5:18 PM

Lightroom Classic: Presets silently omitted when they refer to non-existent creative profiles

When you import a preset that refers to a creative profile that hasn't been imported, LR silently omits it from the Presets panel. Users have not a clue what's gone wrong. LR should issue a warning when you import such a preset, and it should issue a warning when you delete a creative profile that's referenced by imported presets.  
 
This problem occurs with third-party presets that are provided without the accompanying creative profile, and it's not uncommon.  It's wasting a lot of users' time:
 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/some-preset-not-showing-up-in-lightroom-classic/td-p/12032303 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/quot-unable-to-import-presets-all-items-were-already-imported-quot-but-i-can-t-find-them-anywhere/m-p/11959124 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/lr-classic-10-2-imported-presets-not-viewable/m-p/11932767 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/error-warning-quot-unable-to-import-presets-all-items-were-already-imported-quot-but-don-t-see/m-p/11921135#M227294 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/exporting-lr-presets-with-profiles-to-sell/m-p/11707825 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/exporting-presets-in-lrcc10/m-p/11626663 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/sigh-another-preset-question/m-p/11281450 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/cannot-create-import-new-preset-with-non-adobe-profile/td-p/12107389


To reproduce:
 
1. Download and unzip this .zip:
https://www.dropbox.com/s/1eoe005f63fxcnt/preset-without-profile-bug.2021.05.13.zip?dl=0 
 
2. Do File > Import Develop Profiles And Presets and select "Preset using My LUT Creative Profile.xmp".  
 
3. Observe that the preset doesn't appear in the Presets panel.
 
4. Do File > Import Develop Profiles And Presets and select "My LUT Creative Profile.xmp".  
 
5. Observe that "My LUT Creative Profile" appears in the profile browser and "Preset using My LUT Creative Profile" now magically appears in the Presets panel.

Adobe Administrator

 • 

10.9K Messages

 • 

143.5K Points

5 m ago

John,

Does this vary from Camera Raw's handling of the same preset?

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.7K Points

Same behavior in Camera Raw.

Though strangely, I couldn't import the .xmps directly. When I did Import Profiles And Presets and then navigated the open-file dialog to the folder containing the .xmps, they were greyed out.  I had to put them into their individual .zips and import the .zips.  Hmm...

3 Messages

 • 

80 Points

I have tried this solution and I do see the presets loaded, but those few are still not doing anything.

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.7K Points

What precisely did you try?  

3 Messages

 • 

80 Points

removed the preset, converted the file to zip and import it using the UI in Camera Raw

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.7K Points

That wasn't a real solution to the original problem, it was a workaround for performing the diagnostic step Rikk was asking about.

Is your problem that you have a preset that imports into LR but doesn't appear in the LR Presets panel?  If so, edit the preset's .xmp file in a text editor (e.g. Notepad or TextEdit) and copy and paste its contents in your reply here.

1 Message

 • 

60 Points

5 m ago

Hi, I'm struggling with the same problem and can't figure it out. I have a bunch of presets I installed and some of them show up and others don't. I can't find them anywhere and get an error message saying the preset has been installed already when I try to do it again. I'm also fairly new to it all so not too familiar with how the program works.

thanks a lot in advance

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.7K Points

Open one of the problem .xmp files in a text editor such as Notepad or Textedit. Copy/paste all the lines into your reply here. From that, I can tell you in detail what's going on.

5 Messages

 • 

200 Points

4 m ago

I'm having the same problem with importing old develop presets that have been converted from the lrtemplate file format. Curiously, I have 5 LR catalogs and 2 of them import all the presets (no matter what profiles are used) but the 3 that are newly created in LR 10.3 will only import some of the presets. I've tried all kinds of workarounds to no avail. I've tried to figure out what the difference is between the ones that import and those that don't.... it doesn't always seem to be the profile. I've wasted way too much time on this and I'm under the gun with a deadline looming! Grrr...

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.7K Points

Open one of the problem presets in a text editor such as Notepad or Textedit. Copy/paste all the lines into your reply here. I may be able to figure out what's going wrong and provide a workaround.