shad0w's profile

27 Messages

 • 

378 Points

Fri, Jun 22, 2012 1:23 PM

Closed

Lightroom: new Chromatic Aberration tools kills old settings.

I've just recently found that new chromatic aberration tools kills settings for old chromatic aberration tools.
Lets say I have a PV2010 photo with adjusted sliders for chromatic aberration reduction and selected defringe "all edges".
Now I'm importing this photo to LR 4.1.
Note: I'm not updating process version!
Photo is automatically updated by Lightroom to new CA controls (note it still PV2010 photo).
Well, I must say the the results are superb - they are the same as I was achieving with manual sliders, but now with only one click.
But the problem is - Lightroom says that metadata have been changed, and I am writing back changes to XMP.
But now XMP contains settings for new CA tools, but settings for old CA tools are LOST.
So if I want to open this image in ACR 6.6, or send it to someone with older LR version I end up with completely resetted CA settings, because ACR 6.6 does not have new CA tools, and settings for old tools are killed by LR 4.1 - they are just removed from XMP.
So I am loosing CA removal settings completely when opening image in earlier version of application.
And I am NOT updating process version!
Any comments on this?

4.5K Messages

 • 

76.3K Points

9 y ago

How did you determine previous CA settings are not in XMP?

(you can confirm by inspecting via text editor).

In my case, legacy CA settings are definitely still in the catalog, but I'm not sure about XMP.

I can see two possibilities:
1. Not in XMP.
2. Ineffective despite being in XMP.

?

R

27 Messages

 • 

378 Points

9 y ago

I've used text editor to view XMP sidecar - settings are definitely lost.
I will take a look if they are still in the catalog.

4.5K Messages

 • 

76.3K Points

They are in the catalog (see response in U2U thread):

http://forums.adobe.com/message/45256...